Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Η αλβανική βουλή ενέκρινε την συμφωνία για τον αγωγό TAP


Η αλβανική βουλή ενέκρινε την συμφωνία για τον αγωγό TAP

Υπέρ του εν λόγω έργου ψήφισαν 120 βουλευτές που ήταν παρόντες, από τα 140 μέλη του κοινοβουλίου, μετά τη συμφωνία που υπεγράφη στην Αθήνα τον Φεβρουάριο μεταξύ της ελληνικής, ιταλικής και της αλβανικής κυβέρνησης.
«Ο Αγωγός TAP είναι μια στρατηγική ευκαιρία για την Αλβανία και πρέπει να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε αυτό το έργο» , δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας, Γκεντς Ρούλι.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, ως αποτέλεσμα αυτού του έργου, στην Αλβανία θα επενδυθούν περίπου 2 δισ. δολάρια και θα ανοίξουν πολλές θέσεις εργασίας.


Ελληνική «εισβολή» στην Αλβανία!


Ελληνική «εισβολή» στην Αλβανία!
Πρόκειται για συμφωνία η οποία αναβαθμίζει πλήρως την παρουσία της Μαρινόπουλος Α.Ε. στην Αλβανία και εντάσσεται στη γενικότερη πολιτική επέκτασής της στο σύνολο της Βαλκανικής αγοράς.
Σημειώνεται ότι η συμφωνία υπόκειται στην έγκριση των τοπικών αρχών Ανταγωνισμού.
Πλέον, το δίκτυο της Μαρινόπουλος Α.Ε. ελέγχει στα Βαλκάνια περί τα 860 καταστήματα, εκ των οποίων τα 800 λειτουργούν στην Ελλάδα, τα 16 στην Κύπρο, τα 24 στην Αλβανία (λειτουργούσε ήδη ένα πριν την εξαγορά της Euromax), τα 17 στη Βουλγαρία, ενώ παρουσία με ένα κατάστημα διαθέτει και στα Σκόπια.
Το δίκτυο της Μαρινόπουλος, στην Αλβανία, που συνολικά έχει έκταση 19.521 τ.μ., περιλαμβάνει 17 καταστήματα στα Τίρανα, 2 στη Durres, 2 στη Fier, 1 κατάστημα στη Vlora, 1 στο Elbassan, και 1 υπερμάρκετ που ήδη λειτουργούσε στο εμπορικό κέντρο TEG, στα Τίρανα.
Ο ενοποιημένος ετήσιος τζίρος της εταιρίας Μαρινόπουλος στην Αλβανία υπολογίζεται να αγγίξει τα 40 εκατ. ευρώ το 2013, ενώ η εταιρία στην τοπική αγορά απασχολεί 500 άτομα προσωπικό.


Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Από την 1η Ιουλίου η αλβανική υπηκοότητα σε Αλβανούς του Κοσσόβου Share0



    Από την 1η Ιουλίου η αλβανική υπηκοότητα σε Αλβανούς του Κοσσόβου
    Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί πλήρως να περατώσει την πρωτοβουλία για την παροχή αλβανικής υπηκοότητας σε Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου και σε αλλοδαπούς.
    Μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα για την ιθαγένεια, μία ομάδα εργασίας στο Υπουργείο Εσωτερικών έχει αρχίσει εργασίες για το σχέδιο υλοποίησης.
    Από την 1η Ιουλίου 2013, θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την αλβανική υπηκοότητα.
    Αυτό που προκαλεί εντύπωση – γράφει το αλβανικό δημοσίευμα- είναι ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να αλλάξει τους κανόνες που διέπουν για τη χορήγηση ιθαγένειας και να περατώσει ένα σχέδιο, αποφεύγοντας κάθε νομικό εμπόδιο που υπήρχε στη χορήγηση υπηκοότητας.
    Σε αντίθεση με την ισχύουσα νομοθεσία που προβλέπει τη χορήγηση της ιθαγένειας στους πολίτες αλβανικής καταγωγής, μόνον εφ’ όσον έχουν ζήσει στην Αλβανία, όχι λιγότερο από τρία χρόνια, καθώς και οι καταγόμενοι, όχι λιγότερο από 5 χρόνια. Το νέο σχέδιο αφαιρεί αυτήν την απαίτηση.
    Το σχέδιο προβλέπει τρεις κατηγορίες για τη λήψη ιδιότητας του πολίτη, η οποία θα πρέπει να ακολουθεί συγκεκριμένους κανόνες.
    Το Υπουργείο Εσωτερικών, το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Δικαιοσύνης, λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για την εφαρμογή της απόφασης αυτής.


    Η Αλβανία αδιαφορεί για την καταστροφή αγιογραφιών Share10


    Η Αλβανία αδιαφορεί για την καταστροφή αγιογραφιών

    Εδώ και χρόνια καταστρέφονται στην Αλβανία πολιτιστικοί θησαυροί. Πρόσφατα άγνωστοι αφαίρεσαν από ναό μεσαιωνικές τοιχογραφίες του αγιογράφου Ονούφριου. Το αλβανικό δημόσιο αδρανεί.
    Η καταστροφή τοιχογραφιών του Ονούφριου, του γνωστότερου αγιογράφου στην Αλβανία, ήταν το αποκορύφωμα μια σειράς βανδαλισμών σε βάρος έργων πολιτιστικής κληρονομιάς. Οι αρχαιοκάπηλοι κατέστρεψαν και έκλεψαν μοναδικές τοιχογραφίες από το εκκλησάκι της Αγ. Παρασκευής στο μικρό χωριό Βαλς σε απόσταση 60 περίπου χιλιόμετρων από τα Τίρανα. Η εκκλησία θεωρείται κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς και έχει κριθεί διατηρητέα. Μέχρι σήμερα οι δράστες διαφεύγουν της σύλληψης. Ο Ονούφριος, κορυφαίος αγιογράφος του 16ου αιώνα, ανήκει στους σημαντικότερους αγιογράφους της ΝΑ Ευρώπης και θεωρείται ο πλέον διακεκριμένος εκπρόσωπος της μεσαιωνικής τέχνης στην Αλβανία. 
    Η μοίρα 12.000 χριστιανικών εικόνων
    Ο αρχαιολόγος και συντηρητής καθηγητής Γκγέργκι Φρασέρι δεν αποκλείει οι βανδαλισμοί να έχουν εθνικιστικό υπόβαθρο Ο αρχαιολόγος και συντηρητής καθηγητής Γκγέργκι Φρασέρι δεν αποκλείει οι βανδαλισμοί να έχουν εθνικιστικό υπόβαθρο.  Ο αρχαιολόγος και συντηρητής καθηγητής Γκγέργκι Φρασέρι εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την ανεπανόρθωτη καταστροφή των τοιχογραφιών: «Η καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Αλβανία αποκτά πλέον κατά την εκτίμησή μου σαφώς εχθρικά προς άλλες εθνότητες χαρακτηριστικά. Θα πρέπει να εξετάσουμε τα αίτια του φαινομένου αυτού. (…) Στις ορθόδοξες εκκλησίες στη Νότια Αλβανία κλέβονται συνεχώς εικόνες, εικονοστάσια και ιερά σκεύη ιστορική αξίας. Σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι το 1990 υπήρχαν καταγεγραμμένες 12.000 εικόνες σ΄ ολόκληρη τη χώρα. Σήμερα ουδείς γνωρίζει τι απέγιναν οι εικόνες αυτές».  Μέχρι σήμερα οι αρχές της χώρας δεν κατάφεραν να βάλουν τέλος στο λαθρεμπόριο με δείγματα θρησκευτικής τέχνης. Το 2008 κλάπηκαν 18 εικόνες από τη βυζαντινή εκκλησία της Αγ. Μαρίας στην Λάμποβα. Οι δράστες παραμένουν άφαντοι.
     Λείπει η βούληση, οι νόμοι και τα χρήματα
    Πολλές εκκλησίες στην Αλβανία έχουν αφεθεί στην τύχη τους, λέει ο καθηγητή Χασάν Ναλμπάνι, ζωγράφος και συντηρητής Πολλές εκκλησίες στην Αλβανία έχουν αφεθεί στην τύχη τους, λέει ο καθηγητή Χασάν Ναλμπάνι, ζωγράφος και συντηρητής
    «Το παράδοξο είναι ότι το αλβανικό κομμουνιστικό καθεστώς, το οποίο κατά τα άλλα είχε απαγορεύσει τη θρησκεία και είχε καταστρέψει τόπους λατρείας, είχε δώσει ιδιαίτερη σημασία στην προστασία, τουλάχιστον, ορισμένων εκκλησιών που είχαν κριθεί διατηρητέες. Από το μεγάλο αριθμό μεσαιωνικών εκκλησιών επιλέχθηκαν 120, οι οποίες άξιζαν ιδιαίτερη προστασίας, ενώ οι υπόλοιπες αφέθηκαν στη τύχη τους», δηλώνει ο καθηγητής Χασάν Ναλμπάνι, ζωγράφος και συντηρητής εικόνων.
     Ανεπανόρθωτη καταστροφή
    Σήμερα οι εκκλησίες που κάποτε προστατεύονταν από το καθεστώς είναι εκτεθειμένες στη φθορά, τους βανδαλισμούς και τις κλοπές. «Η καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς σχετίζεται και με την απουσία ποινικών κυρώσεων», λέει ο Γκγέργκι Φρασέρι. Αυτό που απουσιάζει σήμερα είναι η βούληση και οι γνώσεις για την σωστή προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Λείπουν επίσης χρήματα. Σύμφωνα με ειδικούς οι αλβανικές αρχές είχαν στη διάθεσή τους το 2012 μόλις 200.000 ευρώ για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς!

    Σάββατο 2 Μαρτίου 2013

    Φθιώτιδα: 4 Αλβανοί πίσω από την δολοφονία του 45χρονου στον Δομοκό


    Φθιώτιδα: 4 Αλβανοί πίσω από την δολοφονία του 45χρονου στον Δομοκό
    Για την υπόθεση σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος τεσσάρων υπηκόων Αλβανίας, τριών 28χρονων και ενός 24χρονου, για ανθρωποκτονία από πρόθεση, ληστεία, σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και για παράνομη οπλοχρησία.
    Οι τέσσερις αλλοδαποί ταυτοποιήθηκαν από τις αστυνομικές αρχές. Όπως προέκυψε πρόκειται για τα ίδια άτομα που είχαν διαπράξει τουλάχιστον δύο ακόμη ληστείες, σε οικία στην Αρκίτσα και σε πρατήριο υγρών καυσίμων στον Δομοκό.
    Ο 45χρονος είχε βρεθεί θανάσιμα τραυματισμένος στο γραφείο πρατήριου υγρών καυσίμων όπου εργαζόταν ως υπάλληλος, φέροντας τέσσερα τραύματα από πυροβόλο όπλο.
    Οι έρευνες για τον εντοπισμό και την σύλληψη των τεσσάρων αλλοδαπών είναι σε εξέλιξη, ενώ διερευνάται η συμμετοχή τους στην τέλεση και άλλων κακουργηματικής φύσεως αδικημάτων.


    Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μιχαήλ Κωσταράκος στην Αλβανία Share0



      Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μιχαήλ Κωσταράκος στην Αλβανία

      υπουργός Εθνικής Άμυνας Άμπεν Ιμάμι πραγματοποίησε ειδική συνεδρίαση με τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Δημοκρατίας της Ελλάδας, Στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο, ο οποίος διευθύνει μία κορυφαία ελληνική αντιπροσωπεία στρατιωτικών στα Τίρανα, σε μια επίσημη επίσκεψη», σημειώνει δημοσίευμα του αλβανικού υπουργείου Άμυνας.

       Ο σκοπός της επίσκεψης της ελληνικής στρατιωτικής αντιπροσωπείας είναι η αμυντική συνεργασία μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών. 
      Ο υπουργός Άμπεν Ιμάμι, αφού καλωσόρισε στα Τίρανα τον στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο και επικεφαλής της αντιπροσωπείας, εκτίμησε τη βοήθεια και την υποστήριξη που οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν παράσχει στις Δυνάμεις μας, καθώς και στην πολιτική υποστήριξη της Ελλάδας που παρέσχε στην Αλβανία για τη συμμετοχή της στη Συμμαχία του Βορείου Ατλαντικού.
      Ο υπουργός Ιμάμι είπε ότι οι δύο χώρες έχουν πολύ καλές σχέσεις και εξέφρασε την εκτίμηση του για τη συνεχή υποστήριξη που δίδεται από την Ελλάδα στον τομέα της αλβανικής στρατιωτικής εκπαίδευσης, που αποτελεί μία από τις κύριες προτεραιότητες των αλβανικών Ενόπλων Δυνάμεων.
      Ένα άλλο σημαντικό σημείο που συζητήθηκε κατά τη συνάντηση μεταξύ του Υπουργού Άμυνας, Άρμπεν Ιμάμι και του στρατηγού Μιχαήλ Κωσταράκου ήταν η ανταλλαγή ακαδημαϊκού προσωπικού, σπουδαστών και στρατιωτικών στρατηγικής εκπαίδευσης. Η επέκταση της πρωτοβουλίας αυτής με άλλες χώρες της περιοχής θα επιτρέψει την ενίσχυση της συνεργασίας και θα βελτιώσει σημαντικά τις σχέσεις μεταξύ των βαλκανικών χωρών.
       Από την πλευρά του ο Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, ευχαρίστησε τον Υπουργό Άμπεν Ιμάμι για την υποδοχή που επεφύλαξε στην ελληνική αντιπροσωπεία και εξέφρασε την υποστήριξή του για την εντατικοποίηση και εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και των δύο ενόπλων δυνάμεων. Δήλωσε έτοιμος για την πρωτοβουλία ανταλλαγής επιστημονικών απόψεων και των σπουδαστών στρατιωτικών σχολών, «αυτό θα επιτρέψει τη βελτίωση της προετοιμασίας στον τομέα της στρατιωτικής εκπαίδευσης», είπε.

      Νωρίτερα, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, συνοδευόμενος από τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Αλβανίας, υποστράτηγο Τζαμάλ Γκιούνσι, απέτισε φόρο τιμής στο κοιμητήριο των Μαρτύρων.