Τρίτη 23 Απριλίου 2013

«Μεγάλη Αλβανία» οραματίζεται ανερχόμενο αλβανικό κόμμα




Ελληνικά τοπωνύμια όπως είναι γνωστά στα αλβανικά μπορεί εύκολα να διακρίνει κανείς αν κοιτάξει λίγο πιο προσεκτικά τους τοίχους του γραφείου όπου στεγάζεται το κόμμα του εθνικιστή πολιτικού Κρέσνικ Σταχίου στα Τίρανα. Korfuzi για Corfu (Κέρκυρα), Janina για Ιωάννινα, Selaniku για Θεσσαλονίκη και Çamëria για ένα κομμάτι της Ηπείρου είναι μερικά από τα ελληνικά τοπωνύμια που διακρίνει κανείς στο λογότυπο του κόμματος. Και όχι μόνο... Εύκολα διακρίνονται τοπωνύμια που ξεπερνούν κατά πολύ τα σύνορα της Αλβανίας και εκτός από την Ελλάδα βρίσκονται στην ΠΓΔΜ, στο Μαυροβούνιο και τη Σερβία.
Οι Αλβανοί θεωρούν ότι αυτές οι περιοχές τους ανήκουν, από τους Βαλκανικούς Πολέμους και αρκετοί εξακολουθούν να κατοικούν σε κάποια απ’ αυτά τα μέρη ως μειονότητες, στα 100 χρόνια αφότου ορίστηκαν τα σύνορα της Αλβανίας.
“Αν οι Αλβανοί θέλουν να ζήσουν στο μέλλον με τους Έλληνες, τους Σέρβους, τους Ιταλούς, τους Ισπανούς και τους Πορτογάλους (στην Ευρωπαϊκή Ένωση), τι τους εμποδίζει να αφαιρέσουν τα σύνορα μεταξύ τους;”, είπε ο Σταχίου σε συνέντευξη στο Reuters.
Ο Σταχίου υποστηρίζει ότι θα έπρεπε να ενοποιηθούν η προεκλογική του καμπάνια βρίσκει απήχηση μεταξύ των φτωχών Αλβανών.
Εξάλλου και ο πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα, στον εορτασμό των 100 χρόνων από την ανεξαρτητοποίηση της Αλβανίας, είχε αναφερθεί σε πόλεις της Ελλάδας, της Σερβίας, του Μαυροβούνιου και της ΠΓΔΜ ως “αλβανικά εδάφη”.
Στο μεταξύ, κάποιες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα του Σταχίου, ο οποίος ήταν πρώην δικαστής, “Κόκκινη και Μαύρη Συμμαχία” θα καταλάβει την τρίτη θέση στις εκλογές της 23ης Ιουνίου και θα μπορούσε να παίξει ρόλο-κλειδί στο σχηματισμό κυβέρνησης.
Πληροφορίες από Reuters

Σάββατο 13 Απριλίου 2013

Αλβανία: Χαοτική κατάσταση στη διέλευση της Κρυσταλλοπηγής



    Αλβανία: Χαοτική κατάσταση στη διέλευση της Κρυσταλλοπηγής
    Χαοτική κατάσταση δημιουργήθηκε στη συνοριακή διάβαση της Κρυσταλλοπηγής – Kapshticë, μετά την εγκατάσταση ενός νέου προγράμματος ελέγχου διαβατηρίων, γράφει το αλβανικό δημοσίευμα.
    Οι Αλβανοί μετανάστες που γύριζαν στην πατρίδα τους αναγκάστηκαν να επιστρέψουν και να πάνε στην Κακαβιά προκειμένου να περάσουν στο αλβανικό έδαφος, όπως διαβάζουμε στο Βαλκανικό Περισκόπιο.
    Σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές – γράφει το δημοσίευμα- η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί μέχρι το Σάββατο και ανακοινώθηκε ότι θα επιτρέπεται η διέλευση μόνο σε μετανάστες που έχουν ελληνικά έγγραφα, διότι είναι αδύνατο να γίνει αναγνώριση   των στοιχείων των άλλων μεταναστών.


    Read more: http://www.newsbomb.gr/prionokordela/diethni/story/297495/alvania-haotiki-katastasi-sti-dieleysi-tis-krystallopigis#ixzz2QNe7scEY

    Αναστατώθηκαν Αλβανοί βουλευτές από μια ελληνική «Καλημέρα»



       Αναστατώθηκαν Αλβανοί βουλευτές από μια ελληνική «Καλημέρα»
      Ένας χαιρετισμός στα ελληνικά (Καλημέρα) του υπουργού Εργασίας Κοινωνικών Υποθέσεων και Ίσων Ευκαιριών, Σπύρου Ξέρα, στάθηκε ως λόγος για δημιουργία διαπληκτισμού με την αντιπολίτευση στην κοινοβουλευτική επιτροπή για την εργασία.
      Κατά την έναρξη της συνεδρίασης της επιτροπής, ο υπουργός Εργασίας – ελληνικής καταγωγής- χαιρέτισε τον πρώην υπουργό και μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος, Κώστα Μπάρκα, λέγοντας στα ελληνικά ‘Καλημέρα!», όπως διαβάζουμε στο Βαλκανικό Περισκόπιο.
      «Η Χρήση της ελληνικής γλώσσας προκάλεσε την έντονη αντίδραση της βουλευτή της σοσιαλιστικής αντιπολίτευσης, Eglantina Gjermeni, που με έκπληξη άκουσε να μιλάνε ελληνικά στο αλβανικό κοινοβούλιο», γράφει το σλαβικό κείμενο που επικαλείται το αλβανικό Balkan Web. “Από πότε η ελληνική έγινε επίσημη γλώσσα στο Κοινοβούλιο;
      Είστε επικεφαλής του Κοινοβουλίου και πρέπει να μιλάτε αλβανικά και όχι ελληνικά”, φώναξε έντονα η Γκέρμενι. Σημειώνεται ότι τα ελληνικά ΜΜΕ μετά τις βουλευτικές εκλογές στην Αλβανία τον Ιούνιο του 2009, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι εκλογές προσφέρουν «ελληνικό χρώμα στο Κοινοβούλιο». Μάλιστα, από τα 140 μέλη του αλβανικού Κοινοβουλίου, επτά είναι από την ελληνική μειονότητα, γράφει το σλαβικό δημοσίευμα.


      Read more: http://www.newsbomb.gr/prionokordela/diethni/story/297099/anastatothikan-alvanoi-voyleytes-apo-mia-elliniki-kalimera#ixzz2QNdl5vbj

      Αλβανία: Επαναφέρει το ψήφισμα του 2004 για το ζήτημα των τσάμηδων



        Αλβανία: Επαναφέρει το ψήφισμα του 2004 για το ζήτημα των τσάμηδων
        «Κρύο ντους» επιφύλαξε η συζήτηση των μελών της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων για το ψήφισμα των Τσάμηδων.
        «Η συνεδρίαση δεν είχε εκπλήξεις», σημειώνει το δημοσίευμα, «αφού ο πρόεδρος της Επιτροπής Φάτος Μπέζα, υπενθύμισε ότι το ψήφισμα του 2004 ήταν παραπλήσιο με το θέμα αυτό. επιφύλαξε με τον ίδιο, το ψήφισμα του 2004 δεν μπορεί να αγνοηθεί. (Το οποίο τότε είχε απορριφθεί). Μπροστά σε ένα τέτοιο γεγονός, ο επικεφαλής του PDIU- του κόμματος των αλβανοτσάμηδων- Σπετίμ Ίντριζι, έσπευσε να διευκρινίσει ότι το ψήφισμα του 2004 εμφανίζεται σαν να μην έχει εγκριθεί. «Αν είχε εγκριθεί θα είχε δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως», είπε ο Ίντριζι.
        Εντούτοις, ο πρόεδρος Μπέζα τόνισε ότι δεν πρέπει να γίνει μια επανάληψη του ιδίου ψηφίσματος, και θα τεθεί στο αρχείο, αφού αυτό το ίδιο, ψηφίστηκε μια φορά, και δεν είναι δυνατόν να ξαναψηφιστεί, όπως διαβάζουμε στο Βαλκανικό Περισκόπιο.
        Ο Ίντριζι εκτίμησε ότι η μη ψήφιση του εγγράφου αυτού αποτελεί μεγάλη κοινωνική ζημία, αφού καμία κυβέρνηση δεν είχε αναφερθεί σε αυτό το γεγονός.
        Επιπρόσθετα, ο βουλευτής του PDIU, Ντάσαρ Ταχίρι, κατηγόρησε τον επικεφαλής της Γενικής Συνέλευσης, Σερβέτ Πελούμπι και απαίτησε να παρουσιασθούν στη δικαιοσύνη τα παραποιημένα έγγραφα. Στο μεταξύ ο βουλευτής Καστριότ Ισλάμι προσπάθησε να εξηγήσει την απόφαση που ελήφθη για το ίδιο θέμα το 2004. Έτσι, αναμένεται κατά την επόμενη συνεδρίαση να επανεξεταστεί μόνο το ψήφισμα αυτό, γράφει το δημοσίευμα.


        Read more: http://www.newsbomb.gr/prionokordela/diethni/story/297393/alvania-epanaferei-to-psifisma-toy-2004-gia-to-zitima-ton-tsamidon#ixzz2QNcfHc8y